Actionarii AEM Timisoara, acuzatii la adresa procurorilor DIICOT ca „forteaza” prescriptia in dosarul de frauda in care fabrica a fost pagubita cu 50 milioane de euro

Conducerea fabricii AEM Timisoara, cel mai vechi brand economic romanesc, acuza faptul ca diferite grupuri de interese mafiote, in stansa legatura cu procurorii DIICOT Timisoara, doresc falimentarea si preluarea intreprinderii de contoare electrice.


Intr-un drept la replica trimis unor publicatii din Timisoara, care au anuntat ca unitatea se indreapta spre faliment, actionarii AEM acuza DIICOT Timisoara ca tergiverseaza ancheta in dosarul de frauda in care fabrica a fost prejudiciata cu peste 200 milioane de lei, desi majoritatea inculpatilor si-au recunoscut faptele, asteptandu-se implinirea termenului de prescriptie.

„DIICOT are un in mana un dosar in care majoritatea infractorilor au recunoscut, in care exista probe clare irefutabile, dar in care din vara anului 2022 DIICOT Timisoara NU a mai facut nimic, cu exceptia faptului ca a emis o Ordonanta prin care a propus inchiderea dosarului invocand prescriptia faptelor, evident in favoarea infractorilor, fapt contestat de altfel in instanta de judecata de catre AEM SA, cu termen in luna septembrie 2023”, se mentioneaza in dreptul la replica.

Iata partea textului in care se fac acuzatii la adresa DIICOT:

„Conducerea AEM S.A. doreste sa aduca in atentie si sa exprime ingrijorarea profunda fata de modul in care se doreste preluarea /falimentul societatii de diferite grupuri de interese mafiote care profita de faptul ca Parchetul DIICOT Timisoara a gestionat “neglijent” si culpabil dosarul legat de fraudele a carei victima este AEM SA. AEM S.A., cel mai vechi brand romanesc care este o victima in acest context, a fost extrem de contrariat de comportamentul partizan si subiectiv a Parchetului DIICOT Timisoara, care in loc sa-si indeplineasca obligatiile prin procurorii de caz pentru trimiterea in instanta cat mai urgent a dosarului si sa asigure recuperarea prjudiciului cauzat societatii noastre, tergiverseaza procedurile, aratand ca doreste sa se indeplineasca termenul de prescriptie in favoarea infractorilor. Parchetul intarzie in mod premeditat procedurile, afectand reputatia si functionarea companiei, si aducand prejudicii suplimentare.

Intr-un dosar de frauda, in care executivul din perioada 2011 – 2017, in complicitate directa cu renumitul auditor PWC si a carui reprezentanti au calitate de inculpati in dosar, au falsificat impreuna actele contabile si au prejudiciat AEM SA cu peste 200 milioane RON echivalent a 50 milioane de euro, reprezentantii DIICOT Timisoara au facut tot ce a putut pentru a tergiversa dosarul si a lasa infractorii sa scape (procurorii de caz au fost schimbati o data la sase luni). Mentionam ca majoritatea inculpatilor si-au recunoscut faptele savarsite si au dat declaratii in acest sens.

Este inadmisibil ca in aceste conditii, reprezentantii statului, platiti din bani publici, procurorii DIICOT TIMISOARA sa lase dosarul in nelucrare 2 ani.

Mai mult, desi s-a dispus efectuarea unei expertize contabile in dosarul AEM, DIICOT Timisoara cu intentie si determinat, NU a numit expertul contabil care sa efectueze expertiza contabila. De mai mult de un an de zile DIICOT “uita”, in fapt refuza nejustificat, sa numeasca expertul contabil, dand astfel o sansa infractorilor sa scape nepedepsiti datorita prescriptiei raspunderii penale.

DIICOT Timisoara a dispus extrem de tarziu aplicarea sechestrelor asiguratorii pe averea inculpatilor, intarziind mai multe luni de zile, in ciuda mai multor cereri de urgentare a sechestrului facute de AEM . Acest fapt a permis inculpatilor sa-si instraineze proprietatile, unele cu o valoari de peste 1,5 milioane Euro.

DIICOT are un in mana un dosar in care majoritatea infractorilor au recunoscut, in care exista probe clare irefutabile, dar in care din vara anului 2022 DIICOT Timisoara NU a mai facut nimic, cu exceptia faptului ca a emis o Ordonanta prin care a propus inchiderea dosarului invocand prescriptia faptelor, evident in favoarea infractorilor, fapt contestat de altfel in instanta de judecata de catre AEM SA, cu termen in luna septembrie 2023.

Si pe aceasta cale AEM TIMISOARA, trage un semnal de alarma si aduce in atentia factorilor responsabili cat si opiniei publice aceasta abordare a Parchetului DIICOT Timisoara care este nu doar inacceptabila, ci si daunatoare pentru justitia romaneasca, erodand increderea publicului in institutii.

Solicitam cu fermitate ca aceasta situatie sa fie revizuita si remediata, si cerem transparenta, responsabilitate si un angajament clar din partea DIICOT Timisoara pentru trimiterea dosarului instantelor de judecata competente pentru solutionare, pana chiar nu intervine prescriptia faptelor si se face imposibila recuperarea prejudiciului constatat si necontestat de partile din dosar.” (G.I.)

Leave a Reply