Fatada Teatrului National din Timisoara va fi iluminata in turcoaz, in semn de solidaritate cu institutiile de cultura care sustin persoanele cu dislexie

Cuvintele sunt motorul care duce lumea inainte. Dar tot cuvintele pot pune frane si pot ridica bariere, cu diferite nume:  prejudecati, etichete, si diferite fete: umilirea, izolarea, excluderea.  In efortul sau de a sparge aceste bariere la nivel global, incepand cu anul trecut, ONU a declarat ziua de 8 octombrie ca fiind Ziua Internationala a Dislexiei.


Dislexia este o dificultate de invatare care afecteaza circa 10% din populatia lumii, dintre acestia facand parte numerosi artisti, inventatori, oameni de stiinta, exploratori, antreprenori de succes, oameni de stat care au schimbat soarta lumii, campioni sportivi etc.

Teatrul National din Timisoara este atent la alteritate, la discursul pro-diversitate, la integrarea grupurilor vulnerabile, asa dupa cum o dovedesc proiectele comunitare dezvoltate de Teatrul National in cadrul programului Vocile orasului, in conjunctia principiilor sale cu cele ale Capitalei Europene a Culturii.

Ca o continuare a acestui demers si pentru ca, la randul sau, arta teatrului foloseste cuvintele pentru a aduce oamenii impreuna in spatiul imaginatiei si al creativitatii, Teatrul National din Timisoara isi propune ca, in parteneriat cu Asociatia Bucuresti pentru Copii Dislexici – ABC Dislexici – membra a European Dyslexia Association, sa participe la cresterea gradului de constientizare asupra dislexiei ca forma a neurodiveristatii si, in consecinta, la cresterea gradului de constientizare privind modalitatile alternative de a accesa procesul de invatare, inclusiv prin promovarea noilor tehnologii – realitatea virutala si realitatea augmentata – in educarea copiilor dislexici, pentru a-i ajuta pe copiii cu dislexie sa isi recastige increderea in capacitatea lor de invatare si de integrare, in capacitatea lor de a fi creativi, de a visa si de a-si urma visurile oricat de departe.

Mesajul reprezinta, in egala masura, un indemn adresat societatii de a integra aceste noi sisteme de educatie si de a integra persoanele diagnosticate cu dislexie, in spiritul pluralitatii si al varietatii de manifestare a spiritului uman.

Asadar, este  o bucurie si o onoare pentru Teatrul National din Timisoara ca, in anul Capitalei Europene a Culturii, sa se alature, in mod solidar, numeroaselor organisme cu profil educational si civic, precum si numeroaselor institutii de cultura din intreaga lume care sustin persoanele cu dislexie, iluminand in turcoaz fatada Teatrului National duminica, 8 octombrie 2023, intre orele 19 si 22. (I.P.)

Leave a Reply