Regizorul Andrei Ujica, propus pentru acordarea titlului de Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara

Un grup de oameni de cultura din Timisoara au initiat un demers prin care cer primarului Dominic Fritz sa acorde regizorului Andrei Ujica titlul de Cetatean de Onoare al Timisoarei.


“Acordarea acestei inalte distinctii ar fi o binevenita recunoastere si o sarbatoare pentru intreaga comunitate culturala timisoreana. Nu este usor a cuprinde intr-un cadru restrans o personalitate precum cea a lui Andrei Ujica, dar ccest complex artist de anvergura europeana devine motiv intemeiat de mandrie pentru timisorenii in mijlocul carora s-a format, si al caror cetatean de onoare este indreptatit sa devina”, spun initiatorii proiectului.

Andrei Ujica s-a nascut la Timisoara in 13 noiembrie 1951. A studiat literatura la Universitatea din Timisoara, apoi la Bucuresti, in paralel fiind angajat la Muzeul Banatului si Biblioteca Mitropoliei Banatului din Timisoara.

Incepand din 1968 publica versuri, eseuri si proza, unele din primele texte aparandu-i in revista “Orizont” – care l-a avut ca redactor-sef pe Sorin Titel. Povestirea “Isabela, prietena fluturilor” a fost unul dintre motivele pentru care Monica Lovinescu si Virgil Ierunca au incurajat de la Paris insula de nonconformism estetic si politic pe care Andrei Ujica a propus-o in literatura.

Dramatizeaza cu succes ,”Ultima licorna” pentru Teatrul de papusi din Timisoara.

Frecventeaza Cercul literar de la Jimbolia.

In anii ’70 colaboreaza cu Serban Foarta la compunerea versurilor pentru formatia Phoenix, ”Cantafabule” si ”Mugur de fluier” fiind cele mai cunoscute albume cu versuri semnate si de Andrei Ujica.

Traduce din germana in romana texte capitale ale Aktionsgruppe Banat. Incepand cu 1981, dupa ce obtine o bursa la Heidelberg, se hotaraste sa ramana in Germania, unde preda literatura, filmul si teoria mass-media, intai la Mannheim, ca asistent la catedra de romanistica.

Imediat dupa Revolutia din ’89, scrie “Television/Revolution. Das Ultimatum des Bildes”. In 1992 are loc premiera filmului “Videogramele unei revolutii” realizat in colaborare cu Harun Farocki, creatie de referinta in ceea ce priveste relatiile dintre media si puterea politica in Europa sfarsitului de era comunista.

Al doilea film “Out of the Present” este realizat in 1995 si este comparat adesea cu pelicule importante precum “Solaris” si ”A Space Odyssey”, fiind unul dintre cele mai cunoscute filme europene non-fictionale ale anilor ’90. In anul 2000 apare ,”2 Pasolini”.

Incepand cu 2001 preda la Universitatea Nationala din Karlsuhe. Din 2002 devine director al Centrului pentru Arte si Tehnologie Media ZKM din Karlsuhe. Filmul ”Unknown Quantity” are premiera in 2005 si este unul dintre cele mai interesante experimente multi-media, prin punerea in scena a unor conversatii cu ajutorul unei proiectii in bucla.

“Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” este documentarul ce are premiera in 2010 si care incheie trilogia dedicata sfarsitului comunismului in Romania. Colaboreaza si in prezent la reviste prestigioase.

“Conferirea titlului de Cetatean de onoare al Municipiului Timisoara domnului Andrei Ujica, acum in varsta de 72 de ani, ar fi un semnal recunoasterii meritelor sale deosebite aduse nu doar mediului artistic si cultural-educativ dar si o forma de a sarbatori intreaga sa activitate”, mai spun initiatorii demersului civic.

Recomandarea este semnata de 30 de oameni de cultura si personalitati din Timisoara: Florin Iepan, Razvan Munteanu, Mihaela Tilinca, Ovidiu Mihaita, Mircea Mihaes, Vasile Popovici, Christine Cizmas, Alexandru Condrache, Marcel Tolcea, Camil Mihaescu, Robert Serban, Calin Meda, Levente Kozma, Dana Sarmes, Mihai Gafencu, Diana Marincu, Sorina Jecza, Gheorghe Sfaiter, Brandusa Armanca, Lucian Ionica, Smaranda Vultur, Marius Giura, Stefan Iordanescu, Cristina Docea, Mona Nicoara, Alexandra Palconi, Ionut Mares, Lucian Mircu, Adriana Babeti si Rafael Vasilcin. (I.P.)

Leave a Reply