Directorii aeroporturilor din Romania s-au intalnit la Brasov. „Pentru zborurile in interiorul zonei Schengen, pasagerii nu vor mai trece prin controalele Politiei de Frontiera”

Asociatia Aeroporturilor din Romania a organizat, in perioada 8-9 februarie, sedinta Directorilor Generali ai aeroporturilor membre AAR. La evenimentul care s-a desfasurat la Poiana Brasov a luat parte si Adrian-Ioan Vestea, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, si Todorica-Constantin Serban, Presedintele Consiliului Judetean Brasov, alaturi de reprezentanti ai Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si ai Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.


De asemenea, la dezbateri au participat si reprezentanti ai Politiei de Frontiera, ai Autoritatii Aeronautice Civile Romane, ai ROMATSA si ai companiilor aeriene, precum si alti specialisti din domeniul aviatiei.

Acestia au discutat despre proiectele finantate prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) care sunt in curs de implementare la aeroporturi, despre aspecte legate de siguranta si securitatea in aeroporturi si despre prognozele referitoare la traficul de pasageri si posibilitatea dezvoltarii retelelor de rute. Un subiect de actualitate care a fost dezbatut de participanti a fost cel referitor la aderarea Romaniei la spatiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene, incepand cu 31 martie, si  adaptarile necesare din punct de vedere al infrastructurii fizice, la nivelul aeroporturilor.

Aeroporturile sunt pregatite pentru aderarea Romaniei la Schengen. Este o masura care va fluidiza traficul in mod considerabil si va veni cu beneficii pentru pasageri. Pentru zborurile in interiorul zonei Schengen acestia nu vor mai trece prin controalele Politiei de Frontiera, nici la plecare si nici la destinatie, ceea ce va insemna un timp mai scurt petrecut in aeroport.

In perioada urmatoare vom colabora cu Politia de Frontiera, cu Directiile Regionale Vamale din cadrul Autoritatii Vamale Romane si cu Autoritatea Aeronautica Civila Romana pentru recertificarea fluxurilor in aeroporturi si pentru actualizarea procedurilor.

Pe parcursul anului 2023 aeroporturile din Romania au inregistrat un total de 24.593.281 de pasageri, din care aproape 8% au calatorit pe rute interne si restul de 92% pe rute externe. Dupa aderarea Romaniei la Schengen, traficul inregistrat de aeroporturi va fi aproximativ 30% non-Schengen si 70% Schengen”, a declarat David Ciceo, presedintele Asociatiei Aeroporturilor din Romania.

La sedinta organizata de Asociatia Aeroporturilor din Romania a luat parte si dl. Adrian-Ioan Vestea, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei. Acesta a dorit sa marcheze importanta deosebita a institutiei pe care o conduce in dezvoltarea regionala si sa isi arate astfel sprijinul pentru aeroporturile care sunt in subordinea Consiliilor Judetene.

„Anul trecut pe vremea aceasta faceam ultimele eforturi pentru operationalizarea si inaugurarea singurului aeroport construit de la zero dupa 1989 in Romania – Aeroportul International Brasov-Ghimbav. Astazi ma aflu in onoranta pozitie sa pot sprijini toate aeroporturile din tara. Ministerul pe care il conduc, impreuna cu reprezentantii Asociatiei Aeroporturilor din Romania si institutiile guvernamentale responsabile, colaboram pentru identificarea resurselor financiare pentru a sprijini  atat aeroporturile regionale, cat si aeroporturile mici, cu trafic de sub 200.000 pasageri pe an”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Vestea.

In deschiderea sedintei si dl. Todorica-Constantin Serban, presedintele Consiliului Judetean Brasov, s-a adresat participantilor: „Suntem onorati ca si in acest an Brasovul gazduieste sedinta directorilor generali ai aeroporturilor membre ale Asociatiei Aeroporturilor din Romania, un eveniment definitoriu pentru aviatia civila din tara noastra, in cadrul caruia sunt trasate linii directoare in ceea ce priveste dezvoltarea acestui domeniu.

Totodata, ne mandrim cu faptul ca Brasovul, prin aeroportul pe care l-am inaugurat in urma cu opt luni, a devenit membru de facto in aceasta structura, avand partea sa de contributie la dezvoltarea si diversificarea serviciilor de transport aerian de calatori. Suntem convinsi ca nevoia de conectivitate a calatorilor din Romania cu cele mai importante destinatii din Europa si din intreaga lume va cunoaste o continua crestere, astfel incat toate aeroporturile din tara noastra vor avea activitate si, implicit, sanse reale de dezvoltare”.

Evenimentul organizat de Asociatia Aeroporturilor din Romania a fost un bun prilej pentru toti cei implicati in aviatia civila din Romania de a face schimb de experienta si de bune practici si a oferit oportunitati de networking companiilor cu activitate in domeniu.


Asociatia Aeroporturilor din Romania (A.A.R.) a fost infiintata in anul 1999 si reuneste in prezent 24 de membri, printre care 17 aeroporturi si firme din domeniul aeroportuar. A.A.R. are o contributie importanta in dezvoltarea aviatiei civile din Romania prin colaborarea permanenta pe care o are cu institutiile internationale si nationale din domeniu.

 

Leave a Reply