Cronica de carte / „Amprente pe spatiul gol”, de prof. dr. Göksel Altinisik: o calatorie emotionanta in inima medicinei (P)

Autor consacrat si medic specialist in boli pulmonare la Universitatea de Medicina din Pamukkale, Turcia, prof. dr. Göksel Altınısık ne bucura cu un nou volum de scrieri, in versuri si proza, inspirat din viata profesionala.


In „Amprente pe spatiul gol”, autoarea face „observatii ale unor situatii cat se poate de reale si amprentate, sporadic, de metafora fictiunii”, dupa cum bine descrie Gabriela Mariana Luca, traducatoarea acestui volum publicat recent, in limba romana, la Editura „Victor Babes” din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara.

Prin ochiul fin al cunoscatorului si atingerea usoara a medicului, autoarea isi conduce cititorii printr-o incursiune profunda in inima spitalului si pe coridoarele acestuia, unde nu numai ca facem testul de mers, ci descoperim si un tarm al ancorarii vietii.

„Coridorul unui spital / Da sensul vietii / Ca intr-un cantec… / Cel ce nu cunoaste coridorul / Nu poate cunoaste viata”.

Volumul dezvaluie subtilitatile experientei umane in fata bolii si suferintei, ilustrand dificultatea celor bolnavi de a se regasi in mijlocul celor sanatosi. Medic si pacient, fiecare exploreaza dualitatea oricarui eveniment, prezentand perspectiva celui care traieste experienta si reflectarile asupra a ceea ce s-a intamplat.

Cu o sinceritate care sfideaza suferinta, Göksel Altinisik evidentiaza ca fiecare om traieste in propriul sau adevar, iar fiecare provocare este subiectiva, calea fiind diferita pentru fiecare individ. Astfel, ni se reaminteste ca viata este efemera, subliniind importanta de a trai orice moment in introspectie si alaturi de oameni dragi.

Prin adunarea povestilor de viata ale pacientilor sai, autoarea ofera o viziune intima asupra suferintei umane si a rezistentei acestora in fata propriilor nevoi si slabiciuni. Aceste povesti, asezate pe hartie, devin marturii vii, menite sa implineasca un scop mai profund decat simpla existenta.

Relatia de incredere dintre medic si pacient pare a fi fundamentul unei taine a confesiunii in sistemul medical. O legatura stransa care creeaza un mediu propice si confortabil pentru bolnavul care alege sa isi impartaseasca preocuparile si sa se implice activ in procesul de tratament. O comunicare deschisa si sincera intre medic si pacient dusa dincolo de oprelistile impuse de practica profesionala.

In lumina blanda a credintei si sperantei, se intretese o legatura subtila intre medic si pacient, ca un fir de aur ce leaga cerul de pamant. Prin vocile celor care au fost si nu mai sunt astazi sau ale celor care au ramas marturie ca mai poate exista viata si in timpul bolii, invatam sa ascultam si sa privim altfel povestea fiecarui pacient, iar in inima acestei povestiri se naste o incredere profunda, ca un izvor ce curge mereu.

In ochii medicului straluceste increderea in puterea vindecarii, iar in cei ai pacientului se aprinde o scanteie de curaj, alimentata de intelegerea si sprijinul nemijlocit. In lumea lor, vorbele devin poezie, iar tacerile devin note ce danseaza in armonie. Calatoresc impreuna, medic si pacient, pe drumul incercat al vindecarii, unde fiecare pas este un vers ce aduce alinare.

„Tu esti omul / Care imi sprijina / Caderea. / Tu nu poti fi doar doctorul / Tu esti altfel / Mai aproape de mine / Decat pielea mamei / Decat numele neamului meu / Tu ma auzi / Si nu stiu cum sa te strig / Mama /  Sora / Doctore / Cum poti zambi mereu?”

Confesiunile pacientilor catre medicul lor devin adevarate rugaciuni ce izvorasc din adancul sufletului, aducand lumina in intunericul incertitudinii. Aceste marturisiri sunt nu doar acte de vulnerabilitate, ci si dovezi ale unei increderi neclintite, o legatura subtila ce se intrepatrunde in adierea vantului, taceri care oglindesc sentimente adanci de recunostinta si multumire tacita.

Pentru medic, aceste confesiuni sunt mai mult decat simple marturisiri; sunt o binecuvantare, privilegiul de a fi martor la lupta si curajul fiecarui pacient. In ele, medicul gaseste o sursa de inspiratie, o dovada ca fiecare viata este o poveste si ca fiecare confesiune este o incurajare de a merge mai departe in cautarea vindecarii.

Göksel Altinisik se dovedeste a fi nu doar un medic vizionar, un profesionist in adevaratul sens al cuvantului, ci, inainte de toate, un ghid intelept prin labirintul complex al conditiei umane, oferind nu doar o lectura, ci si o calatorie emotionanta si profunda catre compasiune si intelegere. „Amprente pe spatiul gol” este mai mult decat o carte, este o chemare la empatie si un testament al angajamentului autorului si al medicului, totodata, fata de omenire.

Lansarea volumului va avea loc in 21 martie, la ora 17, in Amfiteatrul „Pius Brinzeu„ de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara.

(Diana Mihai, consilier editorial)

Sursa foto: haber.pau.edu.tr

 

Leave a Reply