BREAKING NEWS! Un maior din cadrul SRI Arad, arestat preventiv intr-un dosar de trafic de droguri instrumentat de procurorii DIICOT    Directorul Politiei Locale Timisoara, Dorel Cojan, care cumuleaza salariul de functionar public cu pensia MAI, a avut anul trecut venituri de aproape 150.000 de lei     Tribunalul Timis a emis un mandat de arestare pe 30 de zile pentru Vajna Franz, acuzat de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte    Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au decis cercetarea in libertate a lui Fercovici Ciprian, acuzat de comiterea a doua fapte de violare de domiciliu    Pasagerul cu numarul 1.000.000, primit cu sampanie pe Aeroportul International Timisoara    Atentate teroriste soldate cu morti si raniti in Spania, Rusia, Finlanda si Australia, agresorii folosind masini sau arme albe

NOUL COD FISCAL! Finantistul timisorean Doru Dudas face parte din colectivul de economisti care se lupta cu “economia subterana” a Romaniei! VEZI ce masura s-a propus pentru impozitarea banilor negri!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

doru_dudas

Noul Cod Fiscal a ajuns in atentia publica, in ultimele zile, mai mult datorita problemelor penale cu care se confrunta fostul ministru al Finantelor, Darius Valcov, decat noutatilor absolute pe care le aduce pentru contribuabili si pentru mediul de afaceri.

Mai mult, timisorenii ar trebui sa astepte aceasta noua lege organica pregatita cu un soi de patriotism local, cata vreme unul dintre artizanii noii legi organice este si directorul general al Directiei Generale Legislatie de Cod Fiscal din Ministerul Finantelor Publice, Doru Dudas.

Fostul director general adjunct al Directiei Finantelor Publice Timis a fost cooptat in echipa care lucreaza la noul Cod Fiscal, iar rolul sau in impunerea unor schimbari de cod esentiale, care sa contribuie la impozitarea veniturilor din economia subterana, a fost scos in evidenta chiar si de catre fostul ministru Darius Valcov.

“Nu reusim sa fiscalizam toate persoanele, toate veniturile! Si atunci povara fiscala cade pe cei care sunt la vedere, care platesc veniturile! Ce trebuie facut pentru ca taxarea sa nu mai fie o povara? Poate sa fie o povară prin cote de impozitare, prin presiunea fiscala sau a doua componentă ar reprezenta-o dificultatile in plata, in rambursare, in administrare. Putem să discutam de reduceri de taxe abia atunci cand sarcina fiscala va fi impartita corect intre toti contribuabilii”, a precizat Doru Dudas la o dezbatere economica, iar ideile sale privind plata taxelor la vedere au fost preluate rapid de reprezentantii IMM-urilor din Romania.

Acestia au si trimis Ministerului Finantelor o propunere ca bacsisul sa fie inclus in bonul fiscal, asa cum se procedeaza si in alte tari europene, aceasta fiind una dintre masurile care ar contribui la impozitarea banilor negri. Acest aspect este cu atat mai important, cu cat economia subterana a Romaniei reprezinta aproape 30% din PIB, adica peste 40 de miliarde de lei.

“Daca vine in control biroul anti-frauda din ANAF si gaseste bani nemarcati la ospatar sau la orice alt angajat care presteaza servicii, unitatea risca sanctiuni drastice – inchiderea pe o perioada de trei luni. De aceea, propunerea de a marca bacsisul protejeaza si interesele agentului economic, fiind logică si corecta”, sustine vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Dan Muresan.

Venitul astfel incasat prin bonul fiscal ar fi neimpozitabil si fara TVA, fiind taxat minim la angajat, cu 16 %, cat e impozitul pe salariu. Printre schimbarile majore pe care le mai aduce noul Cod Fiscal, in cazul in care va trece nemodificat prin Parlament, se numara si scaderea TVA-ului la 20%, in timp ce pentru legume, fructe, carne si lapte taxa pe valoare adaugata ar urma sa scada la 9%. Aceasta scadere de TVA ar putea insemna o scadere a pretului produselor la raft cu pana la 15%.

Proiectul noului Cod Fiscal si a noului Cod de Procedura Fiscala va fi trimis in Parlament in data de 25 martie, data estimata pentru intrarea in vigoare fiind 1 ianuarie 2016. (G.I.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

2 Responses to NOUL COD FISCAL! Finantistul timisorean Doru Dudas face parte din colectivul de economisti care se lupta cu “economia subterana” a Romaniei! VEZI ce masura s-a propus pentru impozitarea banilor negri!

  1. Ilie says:

    Doru Dudas a fost intotdeauna un profesionist al finantelor, spre deosebire de alti venetici! Bravo Doru, tine-o tot asa!

  2. wiski says:

    Bravo Dorule? Pai cate sticle de wiski a consumat la acest material platit?

Leave a Reply

%d bloggers like this: