Festivalul de teatru de la Timisoara, pe ultima suta de metri. Ultimele trei zile ale FEST-FDR aduce pe scena o serie de spectacole de neratat (P)

O noua zi de festival. Sambata, 9 noiembrie, in foaierul Salii 2, FEST-FDR a debutat cu o dezbatere pe o tema care, din perspectiva evolutiei teatrului, deseneaza traseul unei societati aflate intr-un moment de bilant: Romania 30: comunismul intre istorie si fobie, intr-o intalnire moderata de Mihai Brezeanu.


Tot sambata, de la ora 18, in Sala Mare, publicul are ocazia sa intre in contact cu spectacolul Feminin de Elise Wilk, regia Eugen Jebeleanu, o productie a Teatrului Tineretului din Piatra Neamt.

Asa cum nota regizorul spectacolului, Eugen Jebeleanu, „…textul lui Elise Wilk se focuseaza pe cazul unei fete care este subiectul bullyingului in scoala (…). Spectacolul se dezvolta ca o ancheta sensibila asupra cazului, vazut din perspective diferite si ridica intrebari despre mediul educational si familial. Care sunt raporturile de forte dintre oameni? Cat din intimitatea noastra ne (mai) apartine si o putem proteja si cat de stapani suntem pe identitatea noastra virtuala?”.

De la ora 20, la Sala 2, in cadrul FEST-FDR 2019, Teatrul „Andrei Muresanu” din Sfantu Gheorghe prezinta un spectacol de o intensitate speciala: Despre oameni si cartofi, pe un text de Radu Afrim.  

Un demers documentar caruia i se suprapune cel artistic, sublimandu-l, spectacolul Despre oameni si cartofi urmareste si recreeaza  povestile de viata ale unor familii lovite de aceeasi tragedie cu sase ani in urma: un accident  de munca in care noua oameni, zileri romi, si-au pierdut viata, eveniment care, atunci, a trecut aproape neobservat de mass media si de opinia publica.

Penultima zi de festival, duminica, 10 noiembrie, este, in sine, o intalnire istoria: cu cea „mare”, brutala, invaziva, si cu cea „mica”, personala, modelata de trecut si modelatoare a viitorului.

Astfel, de la ora 18, la Sala Mare este programat spectacolul Experimentul P., pe  un text de Radu Dragomirescu, o productie a Teatrului ”Al. Davila” din Pitesti.

Spectacolul, care poarta amprenta regizorului Alexander Hausvater, parcurge drumul de la idealul utopic al atingerii armoniei universale indiferent de metode pana in mijlocul terifiantului exercitiu de supunere si de remodelare a omului la nivelele primare ale constiintei pe care literatura concentrationara a numit-o „Experimentul Pitesti”, intr-un preaplin de sens si de imaginatie.

De la ora 20,30, in Sala Teatrului German de Stat, publicul are ocazia reintalnirii cu un spectacol construit din fragmente autobiografice, din intalniri ale protagonistelor cu locurile din Timisoara care le-au marcat si pe care, la randul lor, prin arta lor, le marcheaza. Este vorba despre spectacolul Jurnal de Romania. Timsoara, in regia lui Carmen Lidia Vidu, un spectacol al Teatrului German de Stat Timisoara. 

Prima zi a unei noi saptamani, ultima zi de festival.

Luni, 11 noiembrie, cu incepere de la ora 18, in Sala 2, FEST-FDR2019 deschide ultima zi a festivalului cu un spectacol – eveniment: Pescarusul de A. P. Cehov, regia Andrei Serban, o productie a companiei unteatru.

Spectacolul a devenit un reper pentru teatrul romanesc al sezonului 2018 -2019 avand cele mai multe nominalizari la premiile UNITER 2019 (5 nominalizari), cu mentiunea ca nominalizarea pentru cea mai buna actrita in rol principal a revenit actritei Nationalului timisorean, Claudia Ieremia, interpreta celebrului rol Arkadina in acest spectacol.

In sfarsit, ultimul spectacol al FEST-FDR2019 se adreseaza, inca o data, libertatii spirituale, curajului  de a cerceta si inovatiei. Astfel, de la ora 21, la Studio „Utu Strugari”, Asociatia Reactor din Cluj prezinta spectacolul In umbra marelui plan, un spectacol de Catinca Draganescu. 

In umbra marelui plan este o incercare subiectiva de a reconstitui istoria unui experiment social de proportii – crearea omului nou, urmarind o istorie de familie care se intinde pe trei generatii, urmarind in paralel mutatiile sociale, politice şi morale din societate şi efectele acestora asupra individului şi vietii sale intime, intr-un spectacol dulce-amarui cu iz de basm. (I.P.)

Nota: Biletele pentru spectacolele FEST-FDR se gasesc la Agentiile Teatrului National: Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, in Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achizitionate si online, pe www.tntimisoara.com.

FEST-FDR2019 a fost organizat de Teatrul National din Timisoara si sustinut de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Primaria si Consiliul Local al Municipiului Timisoara, alaturi de UNITER.

Echipa de realizatori multumeste partenerilor FEST-FDR2019 si publicului si ii asteapta la FEST-FDR2020.