Clanul Viscol din Lugoj, tot mai aproape de recuperarea in instanta a 800 monede din aur, in valoare de peste 500.000 de euro. Avocatul tiganilor, sotul unei foste colege a judecatoarei care solutioneaza dosarul

Unul dintre cele mai influente clanuri tiganesti din Banat, implicat si in dosarul mituirii fostului inspector sef al IPJ Timis, comisarul sef Sorin Muntean, a declansat o puternica ofensiva in instantele de judecata, in incercarea de a  recupera peste 11 kilograme de aur, in valoare de 500.000 de euro, care i-a fost confiscat, in aprilie 2014, la Vama Cenad.


Este vorba despre 800 de ducati de aur, cu efigia imparatului Franz Josef al Austriei, din anul 1915, care au fost ascunsi intr-un autoturism Volkswagen, in incercarea de a-i introduce ilegal in tara.

Cu ocazia controlului de frontiera s-a constatat ca cei doi sunt cetateni romani, Gumi Musa , in varsta de 22 de ani si Ioan Bot, in varsta de 65 de ani, ambii cu domiciliul pe raza judetului Timis. Politistii de frontiera au efectuat un control amanuntit asupra masinii si bagajelor celor doi barbati, ocazie cu care au fost descoperite, ascunse sub capota si in bordul autoturismului, 800 de monede dintr-un metal de culoare galbena, inscriptionate Franz Josef, 1915.

Monedele au fost trimise spre expertizare specialistilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor – Directia Metale si Pietre Pretioase, care au stabilit ca piesele sunt autentice si sunt confectionate din aur de 23,6 karate.

Fata de cele constatate, cei doi barbati au declarat, initial, ca monedele apartin unor rude din Austria care i-au rugat sa le transporte in Romania. Cele 800 de monede , in greutate totala de 11,167 kg, au fost predate Trezoreriei Statului, in vederea expertizarii detaliate, urmand ca in functie de rezultatul acesteia sa fie stabilita incadrarea juridica a faptei”, se preciza in comunicatul de presa emis, in 17 aprilie 2014, de catre Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Timis.

Dosarul de contrabanda al carausilor de aur a fost clasat, dupa ce invinuitii au obtinut de la Administratia Vamilor o hartie in care era scris ca monedele din aur, introduse ilegal in Romania, nu erau accizabile.

Asadar, in opinia procurorilor pe la care a trecut dosarul, printre care Adrian Manzu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sannicolau Mare, Irina Claudia Chivu, fosta sefa a Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, dar si alti anchetatori de la DIICOT Central si DNA Timisoara, e mai periculos sa faci contrabanda cu tigari, decat cu aur aproape pur, de 24 de karate.

Scapati basma curata din zona penala a afacerii, membrii clanului Viscol au inceput demersurile pentru recuperarea aurului, insa nu inainte de a scorni o poveste, pentru a justifica provenienta aurului.

Se facea ca, in drum spre Romania, ei s-ar fi oprit intr-o parcare de pe autostrada, in Austria, si i-ar fi incredintat cheile de la masina unui anume Ioan Carpaci Bonescu, zis Papi, pentru a pune niste bagaje in portbagaj. Pentru a le trimite rudelor din tara. Printre acele bagaje, s-ar fi aflat si monedele de aur, despre care ei n-ar fi stiut nimic, pana cand au fost descoperite in vama de la Cenad.

Noua poveste, pusa la punct cu avocati specializati in astfel de spete, contrazice, oarecum, prima varianta a carausilor, care, initial, au declarat procurorilor ca monedele apartin unor rude din Austria, care i-au rugat sa le transporte in Romania.

In aceste conditii, sotia si mostenitoarea lui Papi, decedat intre timp, s-a adresat instantelor de judecata pentru a revendica aurul, desi timp de 5 ani nu s-a gandit niciodata sa ceara inapoierea metalului pretios.

Dupa ce, in 27.02.2020, Judecatoria Sannicolau Mare a respins cererea de restituire a monezilor din aur formulata de Bonescu Maria Carpaci, alaturi de Bot Ioan si Musa Gumi, din clanul Viscol, dar si sesizarea procurorilor privind luarea masurii de siguranta a confiscarii celor 800 de monezi predate la Trezoreria Municipiului Timisoara, dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Timis.

Judecatoarele Roates Adriana-Mirela, presedinta Sectiei Penale din cadrul Tribunalului Timis, si Sorin Lupsa se pare ca inca nu s-au edificat pe deplin asupra imprejurarilor in care cele peste 800 monezi din aur au fost descoperite si ridicate de vamesi la Vama Cenad, dar si a dreptului vaduvei lui Papi de a le revendica, doar in baza unei povesti cu o parcare si un bagaj clandestin, astfel ca au amanat inca o data pronuntarea verdictului in acest dosar.

Urmatorul termen, in 2 decembrie, al saptelea de cand contestatia a ajuns pe rolul Tribunalului Timis. Vor ajunge cei 800 de ducati, salbe de aur cu care-si impodobesc pirandele gatul, la traficantii din clanul Viscol sau vor fi confiscati definitiv de autoritatile statului?

O ultima remarca, importanta in conturarea mizei si a conexiunilor din dosar: avocatul Mariei Carpaci este nimeni altul decat Adrian Garbovean, sotul procuroarei Loredanei Garbovean, fosta colega cu Roates Adriana-Mirela, in perioada in care actuala judecatoare activa la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara.

In ianuarie 2016, printr-un decret semnat de presedintele Klaus Iohannis, Adriana-Mirela Ghimis-Roates a fost eliberata din functia de procuror si a trecut in magistratura, fiind numita judecator la Judecatoria Timisoara. Intre timp, domnia sa a avansat la Tribunalul Timis si, in unele dosare, este nevoita sa cenzureze chiar si activitatea fostilor sai colegi… (Vlad Enciu)

Leave a Reply