Proiect de lege privind reorganizarea administrativa a tarii. VEZI ce judete vor fi comasate in regiunea Banat

Deputatul Tudor Benga a anuntat ca a depus in Parlament, miercuri, un proiect de lege pentru reoganizarea administrativa a tarii, care stabileste 12 judete, praguri de 10.000 de locuitori pentru orase si 5.000 pentru comune.


„Am introdus azi in circuitul legislativ un proiect de lege vizand reforma administrativ-teritoriala, mai exact o viziune cuprinzand trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea judetelor, pragurile minime de populatie ale comunelor si oraselor, si accesul la servicii publice in localitatile unde primariile ar fi comasate”, a scris Tudor Benga pe pagina sa de Facebook.

Acesta acuza partidele aflate la guvernare ca nu sunt interesate de reforma administrativa a Romaniei. Deputatul precizeaza ca este un subiect foarte sensibil de care toata clasa politica fuge „si mai ales coalitia PSD-PNL-UDMR care tine tara baronizata plecand fix de la fragmentarea administrativa excesiva a Romaniei”.

„Si tocmai fiindca actuala coalitie fuge de dezbaterea parlamentara a tuturor temelor mari de reforma a statului cred ca e necesar aducem aceste teme in circuitul legislativ pentru a vedea exact si pozitiile CES-ului si ale CL-ului si ale Guvernului si ale partidelor si ale tuturor actorilor institutionali implicati.

Viziunea pe care o propun pleaca de la nevoia imperioasa de reduce fragmentarea administrativa a tarii si implicit risipa bugetara aferenta, de a eficientiza absorbtia fondurilor europene, si de a avea localitati capabile sa se autosustina si sa livreze servicii publice de calitate cetatenilor fara a fi vesnic cu caciula in mana la usa guvernului si sefilor de partid”, a adaugat Benga.

Deputatul considera ca e nevoie de o reducere a numarului de judete de la 41 (plus Bucuresti) la 12. „Voi reveni mai in detaliu atat la logica pragurilor (5.000 la comune si 10.000 la orase) cat si a comasarii judetelor (12 la numar) zilele urmatoare insa asa cum am spus-o de nenumarate ori consider ca Romania nu isi poate indeplini potentialul de dezvoltare fara o reforma profunda a statului, iar cea administrativ-teritoriala este una dintre cele mai importante”, a mai sustinut deputatul.

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), cea mai puternica organizatie de promovare a mediului de afaceri si principalul mediator dintre decidentul politic si antreprenorii romani, a cerut in luna aprilie o reforma administrativa, in contextul lipsei banilor de la bugetul de stat.

CCIR a reiterat nevoia urgenta de reorganizare administrativa a Romaniei, prin reducerea numarului de judete de la 42 la 15, redefinirea notiunii de comuna ca localitate cu cel putin 5000 de locuitori, precum si redefinirea notiunii de oras ca localitate cu cel putin 10.000 de locuitori.

Totodata, toate institutiile publice deconcentrate trebuie sa fie regrupate sub aceasta noua forma administrativa. (Mara Ion)

Leave a Reply