Efectul BREXIT. Muncitorii necalificati nu vor mai primi vize pentru a lucra in Anglia, de la 1 ianuarie 2021

Lucratorii cu joasa calificare nu vor primi vize incepand de la 1 ianuarie 2021 potrivit planului facut public de guvernul britanic. Reforma sistemului de imigratie prevede tratarea egala a imigrantilor din Uniunea Europeana si a celor din afara UE, anunta RFI.


Potrivit proiectului facut public marti seara, guvernul intentioneaza sa introduca un sistem de imigratie a fortei de munca bazat pe puncte, de tip australian, sistem promis de Partidul Conservator de guvernamant in campania electorala pentru alegerile din decembrie 2019, in care partidul condus de prim ministrul Boris Johnson a castigat o majoritate clara.

Potrivit schemei care ar urma sa functioneze incepand cu 1 ianuarie 2021, lucratorii straini care doresc sa lucreze in UK trebuie sa aiba o calificare si sa beneficize de un „sponsor aprobat”, pentru care primesc 50 de puncte.

In total, un solicitant la imigrare trebuie sa atinga un punctaj de 70, punctele suplimentare fiind atribuite pentru calificari, nivelul salariului oferit si sector cu forta de munca deficitara. Vorbirea limbii engleze la un nivel cerut primeste 10 puncte.

Guvernul a exclus insa flexibilitatea pentru imigratia fortei de munca necalificate, cerand firmelor sa nu mai depinda de lucratorii imigranti si sa foloseasca cei 3,2 milioane cetatenii UE aflati in UK pentru a satisface cererile de pe piata muncii.

Pana la 31 decembrie 2020 regulile actuale ale pietei unice UE, inclusiv libera circulatie a fortei de munca, raman in vigoare si orice cetatean UE care vine pana la acea data are automat drept de sedere si de lucru in UK si dupa 1 ianuarie 2021.

Limita inferioara a salariului oferit lucratorului imigrant a fost coborata de la o propunere initiala de 30000 de lire pe an la 25600 lire (aproximativ salariul mediu actual in UK) cu posibilitatea scaderii pana la 20480 de lire in cazul sectoarelor deficitare sau daca solicitantul are doctorat.

Ocupatii precum cea de chelner nu mai sunt pe lista aprobata, in schimb figureaza altele noi ca tamplar, zugrav-vopsitor sau bona.

O alta noutate este disparitia plafonului care limita numarul de lucratori calificati care puteau imigra si de la 1 ianuarie 2021 nu se va mai face nicio discriminare in favoarea imigrantilor din UE in detrimentul celor din restul lumii.

Confederatia Patronatelor Britanice (CBI) a salutat unele dintre propuneri, dar a pus sub semnul intrebarii usurinta recrutarii de catre firme peste hotare.

Partidele de opozitie si sindicatele au criticat sever planul guvernului, spunand ca pune in pericol recrutarea pentru numeroase firme si institutii publice si au acuzat guvernul de folosirea imigrantilor ca tapi ispasitori.

Guvernul va adopta un proiect de lege care sa includa toate aceste propuneri si apoi il va trimite parlamentului spre dezbatere, iar pentru a deveni lege proiectul trebuie adoptat in termeni identici de Camera Comunelor si Camera Lorzilor. (I.P.)

Leave a Reply