Nici macar mirul sfintit nu l-a salvat de puscarie! Fostul senator PSD Dan Sova, 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul CET Govora

Fostul senator Dan Sova a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel Bucuresti la patru inchisoare cu executare pentru trafic de influenta in dosarul „CET Govora”,conform Agerpres. De asemenea, fostul director al CET Govora Mihai Balan a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu.


Este vorba despre dosarul in care Dan Sova a mai fost condamnat in iunie 2018 de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 3 ani inchisoare, insa el a fost eliberat din penitenciar dupa sase luni, pedeapsa fiindu-i anulata atunci in baza unei decizii a Curtii Constitutionale, care a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecatori de la Instanta suprema.

Dosarul a fost mutat la Curtea de Apel Bucuresti, iar la rejudecare instanta i-a aplicat lui Sova o pedeapsa mai mare, respectiv 4 ani cu executare, insa decizia nu e definitiva.

Fostul senator PSD Dan Sova a fost printre primii inculpati condamnati care au iesit din puscarie in decembrie 2018 – ianuarie 2019, in contextul in care Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca o serie de completuri de la ICCJ au fost nelegal constituite.

Mai exact, Completurile de cinci judecatori fusesera compuse fara a respecta legea, deoarece presedintele nu era tras la sorti, la fel ca in cazul celorlalti judecatori. O alta decizie a CCR a vizat completurile de fond de la ICCJ, mai exact nelegalitatea acestora sub aspectul specializarii judecatorilor in infractiuni de coruptie.

Ca urmare a acestor doua decizii ale CCR, inculpatii condamnati deja au formulat contestatii in anulare. Urmarea a fost ca unii, care erau deja in inchisoare – cum este cazul lui Dan Sova – au fost eliberati, iar altii au obtinut anularea deciziilor de fond.

Printre dosarele care au fost afectate de cele doua decizii ale CCR se numara cel al Elenei Udrea – Gala Bute (in care fostul ministru al Dezvoltarii fusese condamnata la 6 ani cu executare) sau cel al senatorului-spagar Constantin Nita (4 ani cu executare).

Dan Sova s-a ales cu un proces suspendat (Dosarul Turceni-Rovinari, in care a fost achitat alaturi de Victor Ponta), iar altul trimis spre rejudecare de la zero (Dosarul CET Govora).

Suspendarea Dosarului Turceni – Rovinari – la fel ca suspendatea dosarului Elenei Udrea (Gala Bute) – a fost dispusa pentru ca judecatorii de la ICCJ sa primeasca raspuns din partea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Curtea de la Strasbourg va stabili ce anume se aplica cu precadere: deciziile CCR, ori prevederile UE cu privire la protectia fondurilor europene. CJUE a fost sesizata in 2018, iar de atunci este asteptata pronuntarea.

Pe data de 20 iunie 2018, Instanta suprema l-a condamnat definitiv pe fostul senator Dan Sova la 3 ani de inchisoare cu executare, in dosarul CET Govora, in care este acuzat de trafic de influenta. De asemenea, Mihai Balan, fostul director al CET Govora a primit munca in folosul comunitatii.

Pe data de 26 ianuarie 2016, Dan Sova (pe atunci senator PSD) a fost trimis in judecata, in stare de arest la domiciliu, pentru savârsirea infractiunii de trafic de influenta, in dosarul CET Govora.

In acelasi dosar a mai fost trimis in judecata, in stare de libertate, si Mihai Balan, fost director general al centralei termice CET Govora, acuzat de abuz in serviciu in forma continuata, se arata intr-un comunicat al DNA.

„In perioada octombrie 2011 – iulie 2014, inculpatul Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe lânga inculpatul Mihai Balan, director general al centralei de energie termica CET Govora SA, astfel incât acesta din urma sa asigure incheierea unor contracte de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.

Astfel, in urma demersurilor intreprinse de inculpatul Sova Dan-Coman pe lânga Balan Mihai, directorul general al CET Govora SA, in lunile decembrie 2011, respectiv mai 2013, acesta din urma a incheiat doua contracte de consultanta cu firma de avocatura reprezentata de martorul denuntator, iar in perioadele ianuarie – octombrie 2012 si respectiv iunie 2013 – august 2014 a avizat, din partea CET Govora, platile efectuate in baza celor doua documente, cu incalcarea prevederilor legale si a normelor interne de functionare a societatii respective”, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.

In plus, procurorii mentioneaza faptul ca „incheierea unor astfel de contracte de consultanta nu-si gasea justificarea, intrucât, la acea vreme, centrala de energie termica CET Govora SA dispunea de un departament juridic in care isi desfasurau activitatea 6 juristi, iar problematica dosarelor aflate in lucru nu impunea asistenta din partea vreunei societati de avocati”.

In acest mod, Mihai Balan a produs un prejudiciu in dauna CET Govora SA in valoare de 1.301.410 lei (suma totala decontata cu o frecventa lunara, in baza celor doua contracte sus mentionate), concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite, in acelasi cuantum, de catre firma de avocatura, se arata in comunicatul DNA.

Conform rechizitoriului, Dan Sova i-a spus denuntatorului ca ii poate asigura incheierea respectivului contract de tip „abonament lunar”, in valoare de 10.000 de euro/luna, si a pretins, la rândul sau, jumatate din suma lunara. Contractul s-a incheiat in decembrie 2011, pe o perioada de 1 an.

 „In perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocati a emis lunar, catre CET Govora, facturi pentru activitatile de asistenta juridica prestate in perioada decembrie 2011 – decembrie 2012. In aceeasi perioada, inculpatul Sova Dan-Coman a incasat de la societatea de avocati suma totala de 60.000 euro. Banii erau incasati in numerar, in fiecare luna, prin intermediar, la putin timp dupa ce societatea de avocati incasa banii de la CET Govora”, se mai arata in comunicatul DNA.

In decembrie 2012, contractul s-a incheiat, iar Mihai Balan nu mai era in functie. Contractul a fost reluat in mai 2013, dupa ce Balan a redevenit director general.

„In cea de-a doua perioada contractuala, inculpatul Sova Dan-Coman a incasat un comision in valoare totala de 40.000 euro. Din probele administrate a rezultat ca cea mai mare parte a banilor primiti de inculpatul Sova Dan-Coman au fost orientati, in mod direct, catre stingerea unei datorii provenita din obligatiile inculpatului de cumparator al unui imobil situat in Bucuresti. CET Govora s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal cu suma de 1.301.410 lei”, se mai arata in comunicatul DNA.

Reamintim ca, in 25 martie 2015, senatoarea Florina Jipa (UNPR) i-a dat cu mir pe frunte colegului sau Dan Sova, inaintea votului din plen pentru ridicarea imunitatii. Dan Sova nu reprezinta “niciun pericol”, a precizat senatoarea, explicand ca a adus de la Mormantul Sfant mirul cu care l-a uns pe colegul senator, in timpul sedintei de plen, iar gestul sau a fost unul “spontan”… La vremea respectiva, mirul si-a facut efectul, intrucat Dan Sova a scapat de arestare, dupa ce in Senat nu s-a intrunit numarul necesar de voturi in favoarea solicitarii DNA. (I.P.)

 

 

Leave a Reply