In zona Banatului, nu exista riscul rationalizarii apei! „Acoperim necesarul de apa pentru municipiile Timisoara si Resita”, anunta directorul de Resurse de Apa a ABA Banat

Administratia Bazinala de Apa Banat (ABA Banat) vine cu o veste buna, in contextual situatiei hidrologice actuale, caracterizata de lipsa precipitatiilor si de temperaturi ridicate in arealul Banatului: debitele si nivelurile cursurilor de apa din Spatiul Hidrografic Banat sunt pe o tendinta descrescatoare, dar, in prezent, se poate asigura cerinta de apa pentru folosinte.


In acest context, ABA Banat monitorizeaza cu atentie atat debitele raurilor cat si rezervele de apa din acumularile administrate, pentru un management cat mai eficient al acestei resurse. In cazul in care e necesar, ABA Banat are posibilitatea in baza “Planului de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare”, sa impuna restrictii graduale pentru diverse folosinte de apa, in vederea unei acoperiri echitabile cu apa a folosintelor.

Ieri, 28 iulie 2022, coeficientul de umplere a acumularilor din care se asigura alimentarea cu apa a populatiei, se prezinta astfel: Surduc (jud. Timis) 100%, Secu (jud. Caras-Severin) 80%, Taria Mare (jud. Caras-Severin) 78%, Poiana Marului (jud. Caras-Severin) 66%, Zervesti (jud. Caras-Severin) 65%, Baile Herculane (jud. Caras-Severin) 66%, Buhui (jud. Caras-Severin) 81%.

Si principalele cursuri de apa din Banat (Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera) inregistreaza debite si niveluri mici in aceasta perioada, deoarece aportul de apa adus de afluentii lor este de asemenea scazut, iar precipitatiile sunt deficitare.

“Amenajarile hidrotehnice din Spatiul Hidrografic Banat (acumulari, derivatii, noduri hidrotehnice) pentru regularizarea spatiala si temporala a debitelor, ne ofera posibilitatea, printr-un management rational, sa acoperim necesarul de apa pentru municipiile Timisoara si Resita.

De exemplu, necesarul de apa din arealul Timisoarei poate fi asigurat atat prin suplimentarea debitelor raului Bega din raul Timis, prin intermediul canalului de alimentare de la Costei, fie prin descarcarea controlata a unor volume de apa din acumularea Surduc”, a declarat Catalin Nagy, directorul de Resurse de Apa a ABA Banat.

Fenomenul de secare sau baltire se inregistreaza la 20 de statii hidrometrice caracteristice afluentilor nepermanenti ai principalelor rauri din Spatiul Hidrografic Banat.

Zi de zi, specialistii ABA Banat  monitorizeaza evolutia debitelor de pe cursurile de apa din arealul Banatului, iar situatia hidrologica poate fi consultata zilnic, online, pe pagina web : http://banat.rowater.ro/, rubrica “Situatie hidrologica” (vezi linkul http://banat.rowater.ro/index.php/despre-noi/situatie-hidrologica/)

(Administratia Bazinala de Apa Banat – Compartimentul de Relatii cu Presa)

Leave a Reply