Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnice Timisoara: „Anul 2024 va fi unul in care va domina prudenta in randul companiilor”

Universitatea Politehnica Timisoara, prin initiativa rectorului Florin Dragan, continua sa monitorizeze tendintele din piata muncii si sa colaboreze cu sectorul privat. Acest demers este realizat pentru a avea o perspectiva clara asupra domeniilor in care universitatea pregateste cei mai multi studenti.


Prin dialogul continuu cu liderii industriei, UPT isi intareste angajamentul de a fi un partener activ in educatia si formarea profesionala a viitoarelor generatii de specialisti, in functie de cerintele pietei muncii.

Domeniul IT&C a fost afectat, inca din 2023, de modificarile fiscale, pentru ca a fost eliminata o parte din scutirea de impozit a angajatilor. Multi dintre angajatori nu au acoperit aceasta diferenta de bani pe care salariatul nu o mai incaseaza. Practic vorbim despre o scadere salariala, iar acesta este un prim semn ca marile companii au inceput sa fie mai prudente.

De altfel, bugetele pentru cheltuieli nu neaparat necesare au fost diminuate considerabil, intalnirile de lucru cu mobilitate in afara tarii au fost si ele reduse. Toate s-au intamplat in ultimele sase luni, iar anul 2024 va continua in aceeasi nota, mai ales ca multe dintre companiile mari vor plati noul impozit pe cifra de afaceri”, a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

In vestul tarii companiile au anuntat, in ultimii ani, investitii insumate de peste un miliard de euro in fabrici noi, modernizari, precum si in extinderea echipelor locale. O parte dintre aceste investitii au fost implementate, altele sunt in derulare. Totusi, numeroasele modificari fiscale au transmis o nota de neincredere in piata romaneasca inclusiv spre birourile centrale ale multinationalelor.

Din discutiile cu managerii de top ai companiilor din vestul tarii, instabilitatea fiscala a fost una dintre provocarile acestui an. In ultimele luni echipele de resurse umane au redus procesul de recrutare, firmele nu isi mai extind asa mult echipele cum o faceau in trecut, iar in prezent angajeaza doar oameni cu experienta pe posturile cheie unde au mare nevoie de un om.

Mai sunt unele companii care au anuntat ca vor angaja un numar mare de oameni, insa ramane de vazut daca vor duce aceste planuri la capat. Problematica este si schimbarea de taxare a PFA-urilor. Din 2024 nu va mai mai fi rentabil sa lucrezi sub aceasta forma si ne putem astepta ca multi dintre angajati sa lucreze direct pentru companiile din strainatate. In acest fel, statul pierde taxe ce provin din CAS si CASS”, a continuat Florin Dragan.

Multe companii din IT&C si automotive se confrunta cu probleme pe plan global, iar acestea se pot rasfrange si pe piata din Romania.

„Companii mari din domeniul IT&C au facut concedieri in 2023 la nivel mondial. La noi nu au ajuns, dar asistam la o prudenta in a mai angaja. S-a simtit pe final de an 2023, insa se va accentua in 2024. De altfel, in ultima vreme si alte companii multinationale din domeniu, prezente si in Romania, se confrunta cu probleme financiare pe plan global, acest lucru conducand, nu neaparat la concedieri aici, ci la o blocare a angajarilor. Chiar daca am asista la concedieri, oamenii cu experienta isi vor gasi loc in piata pentru ca asistam la o alta situatie: datorita componentei de digitalizare din PNRR este posibil sa avem tot mai multe joburi bine platite si in sectorul de stat. Aici principala problema in atragerea specialistilor va fi lipsa de incredere pe care IT-istii o au in institutiile publice”, a declarat rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Domeniul constructiilor, in ciuda modificarilor fiscale, ramane cel mai stabil

In ultimii ani Universitatea Politehnica Timisoara a inregistrat o crestere constanta a numarului de tineri ce vor sa studieze la Facultatea de Constructii. Cererea foarte mare din piata muncii precum si cresterea salariilor din acest domeniu au dus la un interes crescut. Chiar si asa, este nevoie in continuare de ingineri in constructii, atat in randul companiilor private, cat si in randul companiilor de stat. Proiectele mari de infrastructura derulate prin Planul National de Redresare si Rezilienta au adus stabilitate in randul companiilor ce activeaza pe piata din Romania.

„In constructii chiar daca piata rezidentiala a fost afectata in ultimul an, la nivel national sunt multe investitii publice ce sunt implementate si este in continuare nevoie de forta de munca. Multe companii aduc muncitori din Asia, insa vorbim doar de muncitori, ingineri constructori care sa isi doreasca sa vina aici gasesc mai greu in acele zone. Asa ca acestea se vor orienta in continuare catre absolventii nostri. La ora actuala necesarul de ingineri in domeniu depaseste clar capacitatea universitatilor tehnice de a pregati absolventi si trendul este in continuare de crestere a acestei nevoi”, a incheiat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara. (UPT)

Leave a Reply